Friday, October 24, 2008

“ PEMANTAPAN SENI ISLAM”

“ PEMANTAPAN SENI ISLAM

Seni dalam Islam adalah merupakan satu proses pendidikan positif, yang mana menggerakkan semangat, memimpin batin dan membangunkan akhlak. Konsep seni menjurus kearah tauhid dan pengabdian diri kepada Allah S.W.T. Matlamat seni adalah meliputi aspek akhlak, iman, kepada ma’ruf dan falsafah kehidupan manusia. Prinsip kesenian Islam pula merangkumi dan mengangkat martabat insan dengan baik serta tidak meniggalkan nilai- nilai kemanusiaan dan nilai-nilai persekitaran dan sejagat. Ia juga mementingkan persoalan akhlak dan kebenaran yang menyentuh aspek astetika, kemanusiaan, moral dan lain-lain.Kesenian islam juga mempunyai nilai tertinggi yang terdorong kearah ketakwaan, kemakrufan, kesahihan yang teguh dan mantap. Ia juga terpancar daripada wahyu Allah, sama seperti undang- undang Allah S.W.T dan syariatnya, maka ia bermakna lebih kepada bawah lingkungan dan menghubungkan manusia dengan Tuhan, alam sekitar dan sesama manusia dan juga makhluk. Fungsi seni dalam Islam adalah untuk menanamkan rasa khusyuk kepada Allah dan memberikan ketenangan sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemarkan kesenian dan keindahan.
Selain itu, keindahan adalah sesuatu yang wujud di luar diri manusia yang menikmati keindahan. Ia dapat dirasa, ditanggapi dan dihayati. Allah adalah sumber daya dan sumber pemikiran manusia manakala imaginasi dan keupayaan mencipta yang ada pada manusia adalah percikan dari daya kreatif Allah.Seni boleh dibahagikan kepada 2 iaitu seni ciptaan Allah dan seni ciptaan manusia. Pada dasarnya Islam mengharuskan hiburan kerana ia menjadi sebahagian daripada fitrah kehidupan manusia. Hiburan berbentuk nyanyian juga diharuskan oleh Islam selama ia tidak dicampuri kata-kata kotor atau cabul atau yang boleh memberangsangkan. Firman Allah s.w.t yang bermaksud; (Ingatlah) bahawa kehidupan dunia hanyalah ibarat permainan dan hiburan dan jika kamu beriman serta bertakwa, Allah akan memberikan kamu pahala kepada amalan kamu dan Dia tidak meminta kepada kamu harta benda kamu (melainkan untuk memberikan kamu barang yang lebih baik daripadanya). (Muhammad: 36)
Islam tidak menghalang hiburan selagi syariat ditepati . Islam tidak memperlakukan manusia sebagai malaikat, tetapi sebagai makhluk yang mempunyai fitrahnya tersendiri. Hal ini adalah kerana Islam adalah agama waqi’I iaitu tidak tenggelam dalam dunia khayal dan lamunan, tetapi berjalan bersama manusia diatas muka bumi dan alam nyata. Jesteru itu, Islam tidak menghendaki kita menjadikan seluruh percakapan berupa zikir, diam beerti berfikir, pandangan kita hanya kepada Al-Quran dan masa lapang di habiskan sepenuhnya di masjid. Islam meraikan fitrah manusia yang suka bergembira, seperti mereka dicipta menyukai makan dan minum.
Kesenian atau seni boleh dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu :
• Seni Suara
• Seni Gerak
• Seni Rupa
Menurut Kamus Dewan Seni didefinisikan sebagai karya (sajak, lukisan, muzik, dll) yang dicipta dengan bakat (kecekapan), hasil daripada sesuatu ciptaan. Manakala kesenian bermaksud perihal seni, yang berkaitan dengan seni, keindahan (kehalusan). Kesenian ini menjadi tunjang kepada kebudayaan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Dengan adanya kesenian seperti ini identiti masyarakat Melayu lebih terserlah dan dikenali ramai. Kementerian Kebudanyaan dan Kesenian telah mengambil pebagai inisiatif bagi memantapkan dan memperkembangkan lagi kebudayaan masyarakat Melayu. Kesenian bangsa Melayu telah diakui dunia sebagai unik dan menarik.
Umumnya, kita tidak memberi nilai positif kepada seni Islam. Khalayaknya juga turut ditentukan. Contoh ia hanya untuk dendangan semasa majlis rasmi agama seperti Maulidur Rasul dan Tilawah al-Quran. Di mana sudah pasti penontonnya di sini ialah golongan yang meminati agama. Jadi, remaja lain yang kurang meminati agama terbiar daripada hiburan bercorak dakwah. Pada usia begini, pemikiran remaja tentang kebebasan adalah amat besar. Kalau mereka diajak kepada Islam melalui mimbar masjid atau ceramah agama mereka tidak boleh terima. Jadi, kita perlu kepada pendekatan yang lebih terbuka. Perlu melihat kepada lagu-lagu yang menceritakan soal kehidupan, perasaan kasihan kepada yang miskin dan bantu mereka yang menderita. Sayangnya, kita kekurangan lagu-lagu begini. Contohnya lagu Bukan Kerana Nama nyanyian Ramli Sarip. Secara tidak langsung ia mempunyai mesej dakwah yang amat besar. Mengajak pendengar membuat sesuatu itu secara jujur dan rela bukannya kerana nakkan pangkat, populariti atau namanya disebut orang. Demikian juga dengan lagu Cerita Kepada Kawan oleh Ebiet G. Ade. Ia menyentuh bagaimana bencana itu lambang manusia tidak akrab kepada Tuhan. Lebih penting lagi, lagu ini diminati oleh pelbagai lapisan masyarakat Indonesia termasuk golongan aristokrat. Dr. Yusuf al-Qaradawi dalam kitabnya Halal dan Haram menyebutkan antara hiburan yang dapat menghibur jiwa dan menenangkan hati serta menyedapkan telinga ialah nyanyian.


KONSEP SENI DALAM ISLAM
Dari segi literal, seni merupakan sesuatu yang halus, indah dan permai. Dari segi istilah pula bermaksud ialah segala yang halus dan indah lagi menyenangkan hati serta perasaan sesama manusia. Dalam pengertian yang lebih padu, ia membawa nilai yang halus, indah, baik dan suci, berguna dan memberi manfaat serta mempuyai fungsi dan nilai-nilai sosial. Antara seni- seni dalam Islam termasuklah:

1.SENI KHAT
Adalah merupakan seni yang mengandungi keindahan estetika di mana ia merupakan kesenian yang paling asas di dalam Islam kerana ia merupakan wadah kepada peyebaran ilmu. Kaligrafi atau seni khat berasal daripada perkataan latin iaitu ’kalios ’yang beerti indah manakala ’graph’ bermaksud garisan atau tulisan.Seni khat bermula serentak dengan turunnya wahyu illahi kepada Rasulullah kerana pada zaman jahiliah, orang-orang Arab berpegang kepada tradisi lisan untuk menyimpan maklumat dan komunikasi mereka. Ahli-ahli kaligrafi sangat dimuliakan, mereka diberi hadiah dan dan kedudukan yang istimewa oleh para raja dan orang-orang besar di seluruh negara Islam dimana karya-karya merka memaparkan kewibawaan luar biasa para seniman silam malah menjadi sumbangan yang hidup kepada tamadun Islam yang melahirkan mereka.Penulisan khat yang pertama di dunia dipercayai di hasilkan di Khufah, Iraq dalam kurun ke 7. Fakta yang tercatat daripada sumber bertulis, seorang sufi mendapat ilham menghasilkan nya melalui mimpi. Tulisan-tulisan yang di hasilkan dinamakan Kufic (Kufi) iaitu tulisan yang tidak bercantum. Ia digunakan sehingga kurun ke 12. Khat kufi dikatakan khat yang paling popular di dunia. Ia digunakan sebagai tulisan dalam Al-Quran selama 3 kurun lamanya. Sistem khat kufi yang tidak mengalami banyak perubahan semasa menjadi asas ia dikekalkan sebagai tulisan didalam naskah Al-Quran.

2. SENI BINA

Seni bina Islam telah berkembang seiring dengan seni ukir dan seni khat Islam.Seni bina Islam mempunyai ciri-cirinya tersendiri dan bersifat unik : mengandungi seni khat, bentuk arabesque, corak geometri dan motif seni reka Wujud pengaruh yang kuat daripada ayat-ayat al-Quran, hadith dan syair-syair bahasa Arab. Selepas kewafatan Rasulullah, seni bina terus berkembang terutama di zaman Khulafa’ al-Rasyidin khususnya melalui pembinaan masjid yang dihias dengan tulisan khat Di zaman Bani ‘Umayyah, istana-istana khalifah turut diukir dengan seni ukir yang unik. Buktinya, istana ‘Amarah yang terletak di timur Laut Mati dan di Masjidil Haram tersergam indah dengan seni bina Islam dan ukiran yangbercirikan Islam.Di zaman kerajaan Islam di Sepanyol (Andalusia), unsur-unsur seni bina Islam amat terserlah pada bangunan dan istana seperti yang terdapat pada Istana Alhambra dan Masjid Cordova.Di zaman kerajaan Islam ‘Abbasiyyah, seni bina Islam mencapai zaman keemasan kerana ciri-ciri seni bina Islam mampu bersepadu dengan seni bina Parsi yang tidak mempunyai unsur-unsur seni yang bertentangan dengan Islam. Kerajaan Dawlah ‘Uthmaniyyah yang berpusat di Turki turut mencatatkan kehebatan di dalam perkembangan seni bina Islam. Buktinya, pembinaan Masjid Mihrimah, Sehzade, Suleymaniye dan Selimiye. Seni bina ini terhasil dengan kepakaran para arkitek Islam seperti SinanuddinYusuf b. Abdullah, Khayruddi dan Ahmad Pasha. Reka bentuk seni bina melayu lahir daripada bentuk rumah-rumah yang menjadi tempat penginapan orang melayu. Walaupun terdapat berbagai jenis rumah Melayu namun struktur binaanya tidak banyak berbeza . Reka bentuk rumah-rumah Melayu juga meperlihatkan wujudnya unsur-unsur seni bina dari daerah-daerah lain dialam melayu atau dari luar alam melayu. Contohnya rumah-rumah orang melayu di negeri Sembilan adalah bercorak seni bina rumah minangkabau.

3. SENI SUARA

Menurut pandangan Islam, seni suara dibahagikan kepada 2 kriteria iaitu seni suara yang baik dan seni suara yang buruk. Seni suara yang baik merangkumi bacaan al-Quran dengan suara yang merdu, syahdu dan lunak, melagukan azan, menyanyikan lagu-lagu jihad, berzikir, mendendangkan nyanyian hari-hari raya, menyanyikan selamat jalan dan selamat kembali kepada para jemaah haji, berzanji dan lain-lain. Seni suara yang buruk pula merangkumi nyanyian-nyanyian yang sering menimbulkan nafsu berahi, lagu-lagu joget dan tarian yang bercampur antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram, lagu-lagu yang boleh merosakkan budi pekerti muda mudi serta melalaikan mereka dari beribadat kepada Allah.

BACAAN AL-QURAN
Al-Quran adalah kalam Allah dan kitab suci umat Islam. Ia bukan sahaja mempunyai nilai sastera yang amat indah dan tinggi tetapi juga mempunyai seni bacaan yang unik. Oleh itu, membaca al-Quran diberikan prioriti yang pertama dan utama dalam Islam. Kita dituntut oleh syariat Islam supaya membaca al-Quran mengikut tajwidnya yang betul dan dengan suara yang baik bukan dengan cara berlagu sebagaimana lagu-lagu qasidah. Ini kerana ia boleh merosak dan mungkin akan menambah atau mengurangkan huruf-huruf al-Quran dan dianggap suatu bida’ah pula.Menurut Ibn Hajar al-Haithami dalam kitabnya, Kaff al-Ri’a’ al Muharramat al-Sama’, kesengajaan membaca al-Quran secara berlagu dengan menambahkan huruf atau menguranginya untuk memperelokkan dan memperhiaskannya adalah fasiq.Bahkan menurut fatwa Imam al-Nawawi mengenai golongan yang membaca al-Quran dengan berlagu yang buruk serta banyak perubahannya, maka hukumnya adalah haram menurut ijmak para ulama’. Pemerintah wajib mengancam dan meminta mereka bertaubat, malah setiap orang yang mukallaf hendaklah mengingkarinya seupaya yang mungkin
Kesenian mengikut definisi Herberth Read adalah suatu usaha untuk mencipta bentuk-bentuk yang menyenangkan dan seni itu dijalankan pula daripada estetika.
Dalam seni suara kesenian Melayu dapat dibahagikan kepada dua bahagian iaitu :
• Seni Vokal
Seni Vokal lahir daripada pita suara yang boleh memberi kepuasan kepada pendengar. Setiap seni vokal itu berbeza mengikut masyarakat. Dalam masyarakat Melayu terdapat seni vokal tanpa muzik dan seni vokal yang bergabung dengan muzik. Seni Vokal tanpa muzik yang sering dinyanyikan dalam masyarakat Melayu ialah :
a. Endoi atau dendang Siti Fatimah dan ulit anak: Endoi atau dendang Siti Fatimah terkenal di negeri Perak, Selangor dan Negeri Sembilan manakala ulit anak dinegeri Terengganu. Biasanya dilagukan dalam upacara berbentuk keislaman seperti menyambut kelahiran anak atau upacara bercukur kepala.
b. Nazam atau naban: Berasal daripada Terengganu, Pahang dan Melaka. Dikarang dalam Bahasa Melayu yang mengisahkan riwayat Nabi Muhamad, para Nabi Allah dan para sahabat Rasul. Persembahan yang tidak disertai alat muzik ini memerlukan kemerduan suara.
c. Marhaban, nasyid dan qasidah: Merupakan nyanyian keagamaan. Marhaban ialah pujian kepada Nabi Muhamad dan dinyanyikan dalam Bahasa Arab. Nasyid ialah nyanyian dan berbentuk dakwah Islam iaitu terdapat dalam senikata Arab dan Melayu. Qasidah biasanya dinyanyikan dalam bahasa Arab yang mengandungi puisi memuji Nabi Muhamad dan para sahabat.

• Lagu yang digabungkan dengan muzik:
a. Dikir: Dikir dikenali dengan pelbagai nama seperti dikir maulud, dikir Pahang, dikir Rebana dan dikir berarak. Dikir-dikir ini dilagukan dengan iringan pukulan rebana atau kompang.
b. Hadrah: Sejenis nyanyian yang berasal daripada dikir. Dinyanyikan dengan iringan sejenis alat bercorak rebana yang hampir sama dengan kompang.
c. Beduan: Sejenis nyanyian rakyat negeri Perlis dan diringi dengan bunyi-bunyian gendang. Beduan mempunyai persamaan dengan bentuk zikir dan burdah yang diringi dengan pukulan rebana.
d. Dikir barat: Sejenis nyayian yang terkenal di negeri Kelantan. Nyanyiannya diringan dengan pukulan rebana.
e. Ghazal: Sejenis puisi Arab yang berbentuk percintaan. Ghazal dinyanyiakan dengan iringan alat seperti syeringgi, sitar, harmonium dan tabla.


4. SENI MUZIK
Nyanyian dan muzik boleh mengubah sikap ke arah pencapaian peradaban yang bererti di samping mempunyai kekuasaan tersendiri hingga boleh menukar emosi menjadi terharu, sedih, pilu, menangis bahkan gila. Ini menunjukkan bahawa nyanyian dan muzik sangat rapat hubungannya dengan jiwa manusia. Oleh itu, ia perlu dikawal dan diberi perhatian supaya tidak merosakkan jiwa dan moral manusia.Islam dari segi falsafahnya menyatakan nyanyian dan muzik haruslah bertujuan kearah pembentukan peribadi dan sebagai tali penghubung ke arah taqwa kepada Allah. Islam tidak mengizinkan nyanyian dan muzik yang melalaikan manusia dari kewajiban terhadap Allah. Seni yang merosakkan adalah seni sesat yang hukumnya haram dan patut dijauhi Menurut Kamus Dewan Muzik didefinisikan sebagai gubahan bunyi yang menghasilkan bentuk dan irama yang indah dan menyenangkan, bunyi-bunyian. Muzik adalah satu daya tarikan kepada manusia. Ahli-ahli falsafah berpendapat bahawa setiap manusia mempunyai minat terhadap muzik. Keadaan ini jelas dilihat kepada reaksi manusia terhadap bunyi-bunyian yang sudah menjadi kegemaran sejak manusia dilahirkan. Muzik sebenarnya tidak dapat dilihat dan dinikmati dengan pancaindera penglihatan, tetapi dirasai dengan hati atau perasaan.
5. SENI BAHASA DAN KESUSASTERAAN
Sastera ertinya bahasa, seni sastera ialah seni bahasa. Susastera bermaksud ‘Bahasa Yang Indah’. Kesusasteraan pula bermaksud sejumlah tulisan yang menggunakan bahasa yang indah bagi melahirkan perasaan yang indah. Sastera adalah salah satu cabang seni manakala seni itu adalah suatu yang indah yang dapat dihubungkaitkan dengan keindahan mutlak Allah itu sendiri.
Kesusasteraan ialah satu bentuk tulisan yang dicipta oleh manusia dengan bantuan bahasa dengan tujuan menikmati penerokaannya ke dalam pengalaman-pengalaman semasa hidup.Bentuk utama sastera ialah sifat pengisahan yang terdapat di dalam pernyataannya. Ahli karya sastera peka bertindak balas ke atas fakta-fakta penghidupan dan mempersembahkan kepada pembaca hasil kesedaran instuitif.Pada umumnya, segala karangan atau karya tulisan yang menggunakan bahasa yang indahdapat dibahagikan kepada 2:
a) Prosa Nathr – karangan bebas yang tidak terikat dengan sebarang peraturan
b) Puisi Syi’r- karangan atau gubahan perkataan yang terikat dengan peraturan tertentu
seperti sajak, pantun, tamthil, ibarat dan sebagainya .Terdapat pengecualian bagi penyair yang rongganya penuh dengan syair-syair memuji Allah atau RasulNya, demikian juga syair-syair yang memuatkan zikrullah dan ajaran-ajaran agama, maka ianya tidaklah dilarang dan tidak dicela sebegitu keras.Para sasterawan tidak dilarang sama sekali malah digalakkan agar mereka menghasilkan karya yang mengandungi nasihat agama, semangat perjuangan untuk menegakkan kebenaran,keadilan dan menghapuskan kemiskinan dalam masyarakat. Karya-karya mereka pada zaman dahulu penuh dengan ilmu pengetahuan, menganjurkan kerjasama, persahabatan dan
perpaduan ummah serta mengandungi puji-pujian terhadap Allah, selawat ke atas nabi, pujian ke atas para sahabat pilihan, para malaikat, kitab-kitab suci dan lain-lain.Syair dan usaha syair tidak dilarang jika ianya digarap untuk tujuan meningkatkan semangat jihad,memperbaharui tekad, menghibur juga menghilangkan penat lelah berkerja, menyeru melaksanakan amar ma’ruf nahi mungkar, menyebut syurga neraka, menyelar perbuatan zina,minum arak atau mengambil dadah, menimbulkan keraguan terhadap berhala dan penyembahannya.Bahkan Rasulullah sendiri mengucapkan syair sewaktu menggali parit dalam peristiwa perang Ahzab. Menggarap syair yang baik dan mendengarnya adalah digalakkan dalam Islam. Dalam Islam, menggunakan keupayaan kreatif samada melalui prosa atau puisi amat digalakkan terutama untuk menentang musuh dan membela Islam, bahkan ia dianggap suatu jihad.Termasuk dalam kategori ini juga ialah syair-syair yang memuatkan pujian kepada NabiMuhammad S.A.W seperti berzanji, contohnya seperti gubahan al-Bushayri yang diberi nama al-Burdah :

6. SENI UKIR

Seni ukir Islam mempunyai nilai tinggi yang baik dalam susunan komposisi cara
pengisian bidang yang dihias ataupun dalam cara mensejajarkan motif-motif ukirannya.Pembahagian bidang diatur berdasarkan geometri, motif-motif tabi’i seperti daun, akar, bunga dan sebagainya Dalam seni ukir Islam wujud paduan yang harmoni antara rasa dan akal. Ia juga dikenali sebagai seni pahat yang merangkumi apa-apa sahaja yang diukir atau yang dipahat.

.
7. SENI TEKSTIL DAN SULAMAN

Seni tekstil dari sudut estetikanya diserahkan kepada kebijaksanaan umat Islam sendiri mengubahnya untuk disesuaikan dengan adat, tradisi dan keadaan setempat. Islam amat menitik beratkan soal kebersihan kerana melihatnya sebagai asas bagi setiap perhiasan yang baik dan pemandangan yang elok dalam pakaian. Pakaian yang di perbuat daripada bulu kambing, sutera, kulit binatang yang halal, pakaian dari benang guni dan sebagainya adalah dihalalkan. Pakaian yang diperbuat dari sutera dan perhiasan emas dihalalkan bagi kaum wanita memakainya tetapi diharamkan bagi kaum lelaki.
a)Tekatan
Tekatan dikenali juga dengan nama suji dan merupakan sejenis seni kraftangan yang popular dalam masyarakat melayu. Tekatan menggunakan kain baldu sebagai kain dasar dan bentuk hiasannya mengambarkan rekabentuk bunga dan pohon – pohon. Tekatan digunakan untuk membuat kasut, kipas, muka bantal dan balutan tepak sirih. Hasil tekatan ini dibuat bagi tujuan upacara tertentu seperti dijadikan hiasan pada upacara perkahwinan , upacara berkhatan , pertabalan raja dan upacara – upacara kebesaran yang lain.
b)Seni tenunan
Seni tenunan terbahagi kepada tiga jenis iaitu tenunan biasa , tenunan ikat celup dan songket. Tenunan songket merupakan tenunan yang paling lengkap dan cantik. Tenunan ini merupakan satu perkembangan daripada proses tenunan biasa. Sementara tenunan ikat pula dipercayai berkembang di istana raja – raja. Penciptaannya lebih rumit terutama dalam proses menyongket solek atau menyolek. Jenis kain tenunan ini dikenali juga dengan panggilan kain benang emas.
c)Seni batik
Batik merupakan seni tekstil yang dihasilkan melalui proses menerapkan lilin dan mencelup kain. Pada permulaannya kain putih yang hendak diproses menjadi kain batik itu direbus dan dikeringkan. Kemudian kain batik itu diterapkan dengan blok tembaga yang dicelupkan ke dalam lilin cair yang dipanaskan. Selepas diterapkan kain itu akan diwarnakan dengan cara celupan yang berperingkat – peringkat. Selanjutnya kain itu direbus dan dibasuh sehingga bersih lalu dijemur hingga kering.

8. SENI LUKIS

Jika lukisan seni berbentuk sesuatu yang disembah melainkan Allah seperti gambar Nabi Isa A.S atau al-Masih bagi orang-orang Kristian atau lembu bagi orang-orang Hindu dan sebagainya, maka pelukisnya tidak lepas daripada azab Allah.Orang yang melukis sesuatu yang tidak dapat disembah tetapi dengan niat untuk menandingi ciptaan Allah, pelukis itu bukan saja terkena ancaman sebagai orang yang “paling berat seksaannya pada hari kiamat” malah dia juga terkeluar dari agama Islam

9. SENI HIAS

Seni hias ini adalah berdasarkan Islam iaitu dimana rupa bentuk mimbar masjid yang digunakan oleh Rasululah telah di hiasi dengan 2 bola seperti buah delima. Kemudian naskah- naskah Al- Quran telah dihiasi dengan pelbagai corak dan warna. Apabila Al- Quran telah diberi perhatian supaya lebih cantik dan dapat disimpan dengan lebih lama maka lahirlah seni menjilid buku. Hiasan seperti kerewang pada- pada masjid dan bentuk lampu yang pelbagai dan bentuk- bentuk geometri pada kubah- kubah masjid adalah selari dengan Syiar Islam.
10.SENI GERAK

Seni gerak mengandungi segala gerakan tubuh badan yang mempunyai unsur – unsur keindahan. Seni ini dapat dilihat pada gerakan tangan, kaki, badan,mata dan anggota badan yang lain. Seni gerak orang Melayu dapat dibahagikan kepada dua jenis iaitu seni tari dan seni drama.
a) Seni tari
Seorang ahli sejarah tarian dan muzik Jerman bernama C. Sachs telah memberikan definisi seni tari sebagai gerakan yang berirama. Seni tari adalah pengucapan jiwa manusia melalui gerak – geri berirama yang indah. Dalam kebudayaan Melayu terdapat berbagai – bagai jenis tarian, sama ada tarian asli ataupun tarian yang telah dipengaruhi oleh unsur – unsur moden. Menurut Jaafar Mampak, tarian melayu asli terbahagi kepada dua jenis. Pertama, tarian yang bercorak lemah lembut seperti tarian mak inang dan siti payung. Kedua, tarian rancak yang merupakan hasil daripada pengaruh tarian Portugis seperti tarian Ronggeng, Serampang Laut dan Singapura Dua. Seni tari boleh dikategorikan dalam berbagai – bagai jenis. Antara pembahagian yang boleh dibuat terhadap seni tari melayu adalah seperti berikut :
1. Tarian – tarian yang bercorak seni tari istana yang dipersembahkan pada waktu perkahwinan, pertabalan, istiadat menyembah dan sebagainya. Tarian – tarian ini termasuklah tarian siti payung, mak inang, asyik, gamelan dan sebagainya.
2. Tarian – tarian yang memperlihatkan wujudnya pengaruh Arab dan Parsi seperti tarian rodat, hadrah dan sebagainya.
3. Tarian rakyat seperti dondang saying, ronggeng joget dan sebagainya.
4. Tarian yang khusus ditarikan oleh kaum lelaki sahaja seperti tarian kuda kepang, tarian labi – labi, tarian berdayung dan sebagainya.
TARIAN ASLI : Tarian ini dicipta berdasarkan lagu – lagu melayu asli dengan mengikuti irama lagu – lagu melayu asli yang tertentu. Seni tari jenis ini ialah tarian yang dicipta daripada lagu Makan Sirih, Gunung Banang, Sapu Tangan, Asli Selendang, Bentan, Telani ,Asli Abadi dan sebagainya.
TARIAN ASYIK : Tarian ini adalah sejenis tarian klasik dari daerah – daerah di Kelantan yang ditarikan di istana raja – raja Kelantan dan Patani. Asyik bererti kekasih, oleh itu tarian ini bersesuaian dengan gerak – geri bersifat lemah lembut dan penuh dengan ketertiban. Tarian ini dimulai dengan sepuluh orang penari masuk ke dewan tarian terlebih dahulu, lalu duduk bersimpuh dengan tertibnya. Kemudian tampillah Puteri Asyik dan mereka pun mula menari.Tarian asyik ini ditarikan dalam upacara perkahwinan dan pada malam berinai. Tiga alat muzik penting yang digunakan ialah rebab, gambang dan gedombak.
TARIAN AYAM DIDIK: Tarian ini dikatakan berasal daripada gerakan berlaga ayam, iaitu sejenis sukan yang diminati oleh orang Melayu pada masa lampau. Tarian ini dicipta oleh ahli tarian dinegeri Perlis. Tarian ini diringi dengan nyanyian lagu ayam didik.
TARIAN BALAI: Tarian ini berasal dari daerah-daerah dinegeri Terengganu. Tarian ini ditarikan oleh gadis-gadis kampung dalam bentuk simbolik seperti melakukan pekerjaan sawah. Penari-penari akan menari mengelilingi balai, iaitu sejenis payung panjang berwarna-warni yang diletakan dibawah gelanggang.
CANGGUNG: Kata tanggung berasal dari bahasa Thai yang bererti menari. Tarian Canggung berasal dari negeri Perlis dan menjadi popular di negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang. Tarian ini dicipta oleh seorang ahli tarian dari Kangar selepas perang dunia kedua
TARIAN SITI WAU BULAN: Tarian ini berasal dari negeri Kelantan, ditarikan pada musim menuai sempena dengan temasya dan permainan wau.
TARIAN CINTA SAYANG: Tarian ini berasal dari yang menggambarkan keluarga nelayan. Tarian ini menunjukan bagaimana keluarga nelayan mengucapkan selamat jalan kepada para nelayan sebelum turun ke laut.
TARIAN DABUS: Tarian ini berasal dari negeri Perak dan mengandungi unsur keagamaan yang berkait dengan kepahlwanan Sayidina Ali.
TARIAN GAMBUS: Tarian ini berasal dari daerah Kuala Kangsar Perak. Tarian ini dikatakan telah dikenali didaerah ini sejak 50 tahun yang lalu, dipercayai berasal dari negeri Arab.
TARIAN INAI: Tarian ini adalah tarian istana yang ditarikan semasa majlis berkhatan anak pembesar-pembesar istana. Ianya dipersembahkan kepada kanak-kanak ini semasa mereka hendak dikhatankan dan duduk diatas pelamin.
TARIAN JOGET: Tarian ini diperngaruhi oleh kebudayaan Portugis dan dijadikan sebagai tarian sosial serta diterima oleg berbagai-bagai kaum di Malaysia.
TARIAN KUDA KEPANG: Tarian ini ialah tarian warisan budaya Jawa yang terpengaruh dengan Islam. Ciri kejawaan itu jelas pada pakaian penari-penari dan unsur Islam jelas semasa cerita itu ditarikan iaitu mengisahkan pepernagan Rasullullah dan para sahabat.
TARIAN MAK INANG: Pada zaman kesultanan Melayui Melaka, tarian mak inang sangat popular ditarikan pada hari-hari kerja kahwin tetapi kini ditarikan majlis-majlis sosial.
TARIAN ZAPIN Tarian ini dikatakan berasal dari negeri Parsi. Ianya diringi dengan alat-alat muzik seperti dabus dan marwas. Pakaian yang digunakan ialah baju melayu.
b) DRAMA TRADISOANAL
Drama tradisional mengikut pendapat Amin Sweeney ialah karya drama yang dianggap oleh masyarakat yang mewarisinya sebagi hasil yang diwarisi secara turun temurun dari generasi yang lampau. Antara seni drama tradisinal yang popular dalam masyarakat melayu adalah seperti berikut :
MAIN PUTERI: Drama tradisinal ini berkembang dengan popular sekali didesa-desa di negeri Kelantan. Drama ini digunakan untuk mengubati orang sakit. Tok Puteri memainkan peranan sebagai pawang atau bomoh untuk mengawal penyakit yang dibawa oleh roh-roh atau semangat jahat.
MAKYUNG: Makyung ialah drama tradisional yang popular dinegeri Kelantan. Drama ini berasal daripada ritual memuja roh datuk nenek. Permianan makyung ini dikatakan berasal dari negeri Patani.
MENORA: Menora ialah sejenis drama tradisioanal Melayu yang dikatakan dipengaruhi oleh seni drama Siam. Menora telah menjadi popular di negeri Perlis, Kedah dan Kelantan.
WAYANG KULIT: Wayang kulit merupakan sejenis drama tradisional Melayu yang terbahagi kepada beberapa jenis seperti wayang golek, wayang wang, wayang topeng dan wayang beber. Kini hanya wayang kulit yang masih kekal.


BENTUK PERSEMBAHAN SENI MUZIK DAN SENI SUARA TANAH AIR SEKARANG..

Di antara hiburan yang dapat menghibur jiwa dan menenangkan hati serta mengenakkan telinga, ialah nyanyian. Hal ini dibolehkan oleh Islam, selama tidak dicampuri perkataan kotor yang kiranya dapat mengarah kepada perbuatan dosa. Dan tidak salah pula kalau disertainya dengan muzik yang tidak membangkitkan nafsu. Bahkan disunatkan dalam situasi gembira, digunakan untuk melahirkan perasaan riang dan menghibur hati, seperti pada hari raya, perkawinan, kedatangan orang yang sudah lama tidak datang, saat walimah, aqiqah dan di waktu lahirnya seorang bayi.
Dalam hadis diterangkan:
"Dari Aisyah r.a, bahwa ketika dia menghantar pengantin perempuan ke tempat laki-laki Ansar, maka Nabi bertanya: Hai Aisyah! Apakah mereka ini disertai dengan suatu hiburan? Sebab orang-orang Ansar gemar sekali terhadap hiburan." (Riwayat Bukhari)
Dan diriwayatkan pula:
"Dari Ibnu Abbas r.a. ia berkata: Aisyah pernah mengawinkan salah seorang kerabatnya dengan Ansar, kemudian Rasulullah s.a.w. datang dan bertanya: Apakah akan kamu hadiahkan seorang gadis itu? Mereka menjawab: Betul! Rasulullah s.a.w. bertanya lagi. Apakah kamu kirim bersamanya orang yang akan menyanyi? Aisyah menjawab: Tidak! Kemudian Rasulllah s.a.w. bersabda: Sesungguhnya orang-orang Ansar adalah suatu kaum yang merayu. Oleh karena itu alangkah baiknya kalau kamu kirim bersama dia itu seorang yang mengatakan: kami datang, kami datang, selamat datang kami, selamat datang kamul" (Riwayat Ibnu Majah)
”Dan dari Aisyah r.a. sesungguhnya Abu Bakar pernah masuk kepadanya, sedang di sampingnya ada dua gadis yang sedang menyanyi dan memukul gendang pada hari Mina (Idul Adha), sedang Nabi s.a.w. menutup wajahnya dengan pakaiannya, maka diusirlah dua gadis itu oleh Abu Bakar. Lantas Nabi membuka wajahnya dan berkata kepada Abu Bakar ”Biarkanlah mereka itu hai Abubakar, sebab hari ini adalah hari raya (hari bersenang-senang)." (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Imam Ghazali dalam Ihya'nya27 setelah membawakan beberapa hadis tentang bernyanyinya dua orang gadis itu, permainannya orang-orang Habasyah di dalam Masjid Nabawi yang didukungnya oleh Nabi dengan kata-katanya: kerana kamu, aku melihat hai Bani Arfidah, dan perkataan Nabi kepada Aisyah: engkau senang ya Aisyah melihat permainan ini; dan berdirinya Nabi bersama Aisyah sehingga dia sendiri yang bosan serta permainan Aisyah dengan boneka bersama kawan-kawannya itu, kemudian Ghazali berkata: Bahwa hadis-hadis ini semua tersebut dalam Bukhari dan Muslim dan merupakan nas yang tegas, bahwa nyanyian permainan, bukanlah haram. Dan dari situ juga menunjukkan dibolehkannya bermacam-macam permainan:
Adapun hadis-hadis Nabi yang melarang nyanyian, semuanya ada cacat, tidak ada satupun yang selamat dari celaan oleh kalangan ahli hadis, seperti kata al-Qadhi Abubakar bin al-Arabi: "Tidak ada satupun hadis yang sah yang berhubungan dengan diharamkannya nyanyian"
Dan berkata pula Ibnu Hazm: "Semua hadis yang menerangkan tentang haramnya nyanyian adalah batil dan palsu."
Banyak sekali nyanyian- nyanyian dan muzik yang disertai dengan perbuatan berlebih-lebihan, minum-minum arak dan perbuatan-perbuatan haram. Itulah yang kemudian oleh ulama-ulama dianggapnya haram atau makruh. Sebahagian mereka ada yang mengatakan: bahwa sesungguhnya nyanyian itu termasuk lahwul hadis ( perbuatan yang dapat melalaikan) sebagai yang dimaksud dalam firman Allah:
"Di antara manusia ada yang membeli perkara yang dapat melalaikan untuk menyesatkan (orang) dari jalan Allah tanpa disadari, dan dijadikannya sebaqai permainan. Mereka itu kelak akan mendapat siksaan yang hina." (Luqman: 6)
Selanjutnya Ibnu Hazm menolak anggapan orang yang mengatakan; bahwa nysanyian itu sama sekali tidak dapat dibenarkan,dan termasuk suatu kesesatan, seperti firman Allah.
"Tidak ada lain sesudah hak kecuali kesesatan." (Yunus: 32)
Maka kata Ibnu Hazm: Rasulullah s.a.w. pernah bersabda ,"Sesungguhnya semua perbuatan itu harus disertai dengan niat dan tiap-tiap orang akan dinilai menurut niatnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).
Jadi barangsiapa mendengarkan nyanyian dengan niat untuk membantu bermaksiat kepada Allah, maka jelas dia adalah fasik, termasuk semua hal selain nyanyian. Dan barangsiapa berniat untuk menghibur hati supaya dengan demikian dia mampu berbakti kepada Allah dan tangkas dalam berbuat kebajikan, maka dia adalah orang yang taat dan berbuat baik dan perbuatannya pun termasuk perbuatan yang benar. Dan barangsiapa tidak berniat untuk taat kepada Allah dan tidak juga untuk bermaksiat, maka perbuatannya itu dianggap main-main saja yang dibolehkan, seperti halnya seorang pergi ke kebun untuk berlibur, dan seperti orang yang duduk-duduk di depan sofa sekedar melihat-lihat, dan seperti orang yang mengkelir bajunya dengan warna ungu, hijau dan sebagainya.Namun di situ ada beberapa ikatan yang harus kita perhatikan sehubungan dengan masalah nyanyian ini, iaitu:

1. Nyanyian itu harus diperuntukkan buat sesuatu yang tidak bertentangan dengan etika dan ajaran Islam. Oleh karena itu kalau nyanyian-nyanyian tersebut penuh dengan pujian-pujian terhadap arak dan menganjurkan orang supaya minum arak, misalnya, maka menyanyikan lagu tersebut hukumnya haram, dan si pendengarnya pun haram juga. Begitulah nyanyian- nyanyian lain yang dapat dipersamakan dengan itu.
2. Mungkinsubjek nyanyian itu sendiri tidak menghilangkan pengarahan Islam, tetapi cara menyanyikan yang dilakukan oleh si penyanyi itu beralih dari lingkungan halal kepada Iingkungan haram, misalnya lenggang gaya dengan suatu kesengajaan yang dapat membangkitkan nafsu dan menimbulkan fitnah.
3. Sebagaimana agama akan selalu memberantas sikap berlebih-lebihan dan kesombongan dalam segala hal sampai pun dalam beribadah, maka begitu juga halnya berlebih-lebihan dalam hiburan dan menghabiskan waktu untuk berhibur, padahal waktu itu sendiri adalah berarti hidup!
Tidak dapat diragukan lagi, bahwa berlebih-lebihan dalam masalah yang mubah dapat menghabiskan waktu untuk melaksanakan kewajiban-kewajiban. Maka tepatlah kata ahli hikmah: "Tidak pernah saya melihat suatu perbuatan yang berlebih-lebihan, melainkan di balik itu ada suatu kewajiban yang terbuang."
4. Tinggal ada beberapa hal yang seharusnya setiap pendengarnya itu sendiri yang memberitahu kepada dirinya sendiri, iaitu apabila nyanyaian atau satu macam nyanyian itu dapat membangkitkan nafsu dan menimbulkan fitnah serta nafsu kebinatangannya itu dapat mengalahkan segi rohaniahnya, maka dia harus menjauhi nyanyian tersebut dan dia harus menutup pintu yang dari situlah angin fitnah akan menghembus, demi melindungi hatinya, agamanya dan budi luhurnya. Sehingga dengan demikian dia dapat tenang dan gembira.
5. Di antara yang sudah disepakati, bahawa nyanyian yang disertai dengan perbuatan-perbuatan haram lainnya seperti: di persidangan arak, dicampur dengan perbuatan tidak senonoh dan maksiat, maka di sinilah yang oleh Rasulullah s.a.w. pelakunya, dan diancam dengan seksaan yang sangat, iaitu sebagaimana sabda beliau:
"Sungguh akan ada beberapa orang dari ummatku yang minum arak, mereka namakan dengan nama lain, kepala mereka itu bisa dilalaikan dengan bunyi-bunyian dan nyanyian-nyanyian, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu kedalam bumi dan akan menjadikan mereka itu seperti kera dan babi." (Riwayat Ibnu Majah)Bukan merupakan kelaziman kalau mereka itu dirombak bentuk dan potongannya, tetapi apa yang dimaksud dirombak jiwanya dan rohnya. Bentuknya bentuk manusia tetapi jiwanya, jiwa kera dan rohnya roh babi.
6. Pergaulan bebas diantara artis lelaki dan permpuan yang bukan muhrim tanpa batasan. Merka dengan tanpa segan silu mempamerkan kemesraan mereka di hadapan khalayak ramai.
7. Berpakain yang menjolok mata , ketat dan mendedahkan bgi artis- artis perempuan dan artis lelaki membuka pakaian semasa membuat persembahan, manakala ada sesetengah artis lelaki bertindik dan memakai subang. Ini menjadi ikutan pemuda-pemuda diman mereka rasa megah dengan perhiasan pada badan mereka. Sedangkan memakai subang adalah haram bagi lelaki kerana memakai perhiasan wanita. Sedangkan bagi lelaki yang bertindik tidak sah menjadi imam dan mewalikan perkahwinan anak perempuan mereka selagi lubang yang ditindik tidak tertutup.
8. Tidak berbakat tetapi berperasaan bahawa diri boleh menyanyi dan membuat persembahan di khalayak ramai. Ini adalah semata-mata bergantung kepada rupa paras semata, bagi lelaki mempunyai rupa yang kacak dan perempuan pula cantik dan seksi semata. Ada sesetengahnya pula, bergantung pada kekayaan keluarga untuk menghasilkan album.Wujud banyak rancangan realiti tv pada hari ini seperti akademi fantasia, one in a million dan gangstars yang mana telah melalaikan muda-mudi sekarang kerana berebut-rebut untuk menyertai rancangan tersebut yang menawarkan hadiah yang lumayan.

CARA UNTUK MEMURNIKAN SENI MUZIK DAN SENI SUARA TANAH AIR SUPAYA SELARI DENGAN KEHENDAK ISLAM

Akademi nasyid dan akademi al- Quran yang diterbitkan oleh satu stesen televisyen tempatan adalah amat bertepatan apabila ramai remaja yang menyertai ujibakat untuk menyertai rancanagan-rancangan ini. Ini adalah selari dengan kehendak Islam dimana ianya hanya memperdengarkan lagu-lagu nasyid dan para peserta mengenakan pakaian yang menutup aurat dan menjaga adab tetib.Persembahan hendaklah berlansung selepas solat dan memberi laluan untuk waktu solat dan para peminat untuk mengerjakan solat.Mewujudkan etika berpakain- lelaki sopan, perempuan tidak mendedahkan dan menjolok mata.Hendaklah menyenakan etika-etika semasa membuat persembahan seperti tidak menari keterlaluan, berpakaian dan tidak menanggalkan pakaian seamasa membuat persembahan. pelancongan. Pemilihan lirik sesuatu lagu, ini lebih kepada soal jiwa dan bukannya soal aspek zahir sahaja. Sejauh mana kemampuan sesuatu lagu menarik masyarakat ke arah kebaikan bergantung kepada jiwa penulis lirik, pencipta lagu dan penyanyi itu sendiri. Soalnya, bolehkah golongan tersebut termasuk penyanyinya menjiwai lagu itu sehingga membuatkan penonton meremang bulu roma mendengarnya. Ini mungkin boleh dilakukan secara propaganda seperti mengupah orang menulis puisi tetapi kesannya tidak akan mendalam. Kita boleh buat lagu-lagu mengingat Allah dan rasul tetapi persoalannya betulkah diingati oleh pendengar. Jika penulis lirik sehinggalah kepada penyanyi itu betul-betul dan jujur mengingati Allah, ia akan terpancar melalui pendengar akan terpengaruh dan terpesona dengannya. Namun, kebanyakan kita hanya suka kepada melodi lagu yang sedap tetapi kesedaran tentang maksudnya mungkin tidak ada. Jangan kita labelkan ini seni Islam dan itu bukan. Sebagai contoh, Sam Bimbo dari Indonesia yang mencipta lagu ”Tuhan”. Lagu ini tidak dilabelkan untuk Islam walaupun memang tujuannya begitu.Yang menariknya, lagu itu turut dimainkan di gereja-gereja kerana penulisnya amat jujur semasa menghasilkan lagu itu. Tujuannya hanya satu, memuji kebesaran tuhan. Ini menunjukkan bahawa ciptaan begini mengatasi batas agama. Demikian juga lagu ”Warisan” ciptaan Syed Harun Ahmad yang dinyanyikan oleh Allahyarham Sudirman. Lagu itu berjaya meniupkan semangat patriotik disebabkan kejujuran penulisnya serta mendalamnya kecintaan beliau kepada negara. Sebab itu, Syed Harun tidak kisah sama ada orang mengenalinya atau tidak. Yang penting, beliau berjaya meluahkan rasa peribadinya terhadap tanah air. Untuk memurnikan lagi seni muzik di negara kita supaya selari dengan kehendak Islam, seharusnya budaya berhibur masyarakat di Malaysia beberapa perkara perlu dipertimbangkan. Terutama sekali perkara-perkara yang berkaitan dengan kesan buruk budaya berhibur yang keterlaluan sehingga boleh merosakkan seseorang. Begitu juga dengan amalan berhibur yang tidak mempertimbangkan tentang batasan agama, nilai budaya, ketinggian akhlak, serta maruah masyarakat dan negara. Perkembangan ini mengingatkan kita supaya ada satu kawalan supaya budaya berhibur dan bentuk hiburan yang disajikan kepada masyarakat hendaklah diselia-kawal dengan lebih teliti agar ianya selari dengan kehendak agama iaitu yang seimbang dan terdidik dari segi perkembangan akal, rohani dan tubuh badannya.
Perkembangan masyarakat masa kini juga telah memperlihatkan kepada kita bahawa bidang seni yang paling diminati dan cepat berkembang ialah seni muzik. Seni muzik juga adalah salah satu cabang kebudayaan. Muzik juga dapat meninggikan pemikiran sesuatu bangsa serta merubah sikap dan budaya hidup ke arah pencapaian peradaban yang bererti. Muzik bukan sahaja alat penghibur tetapi juga sebagai pengantaraan pembelajaran yang mempunyai kuasa yang tersendiri hingga boleh menukar emosi manusia menjadi sedih, gembira, terharu dan sebagainya. Selain itu seni muzik juga menyalurkan nilai yang pelbagai maksud yang boleh memberi kesan positif dan berguna kepada pembangunan masyarakat. Tidak ketinggalan juga sejarah muzik di negara kita yang mempunyai latarbelakang yang menarik dan meluas. Lagu-lagu tradisi berbentuk asli, dondang sayang, keroncong, zapin, inang dan seumpamanya telah melalui perubahan dalam masyarakat Melayu selama beratus-ratus tahun. Arus perubahan muzik ini juga adalah sama dengan arus perkembangan kesusasteraan dan seni tari serta seni ukir. Ianya bergabung dan selari bergerak dalam ruang lingkup perkembangan masyarakat Melayu keseluruhannya. Di abad ini, khususnya selepas kemerdekaan, di mana ianya bergabung menjadi perkembangan muzik masyarakat Malaysia. Seni muzik adalah satu bidang kesenian yang kreatif dan mempunyai kesan yang amat kuat dan menyeluruh. Dari lagu kasih sayang boleh ditimbulkan berbagai kesan seperti kasih sayang antara anak dan ibubapa, kasih sayang sesama manusia, malah kasih dan rasa bangga terhadap bangsa dan negara. Dengan gubahan yang menarik, senikata yang menusuk perasaan, lagu dapat digerakkan dengan begitu kukuh, sehingga setiap negara mempunyai lagu kebangsaannya sendiri dan juga setiap generasi mempunyai corak lagu dan iramanya yang tersendiri. Secara umumnya, muzik dan seni suara adalah merupakan hasil daya cipta yang mencerminkan manifestasi pemikiran, emosi, dan gubahan manusia. Ianya adalah sebahagian daripada aktiviti rekreasi manusia yang terkandung di dalamnya seni, budaya, hiburan, kehalusan bahasa dan juga pemikiran yang sentiasa diperbincangkan dalam mana-mana sejarah, kebudayaan dan tamadun manusia. Budaya berhibur sama ada dalam bentuk bermain muzik atau seni suara pada asalnya ialah satu aktiviti rekreasi yang boleh melapangkan fikiran, menenangkan hati dan perasaan, melupakan kesedihan, bahkan dapat menguatkan kemahuan dengan mematuhi peraturan-peraturan dan disiplin-disiplin tertentu. Bagi kita orang Islam, kita meyakini bahawa agama Islam adalah satu cara hidup yang sempurna dan pasti dapat menjawab setiap persoalan hidup manusia yang mempunyai keinginan yang bermacam-macam dan tidak terkecuali dalam urusan yang berkaitan dengan hiburan. Tujuan syariat Islam bukanlah untuk menyekat segala bentuk kebebasan manusia tetapi sebaliknya lebih kepada mengawal dan mendidik, kerana Islam itu sesuai dengan fitrah manusia itu sendiri. Hiburan dalam Islam sangat berlawanan dengan konsep mencari hiburan dan kepuasan murahan bagi memenuhi tuntutan nafsu badani tanpa batasan dan sempadan. Malah hiburan itu juga adalah suatu yang terkawal dan terarah, dan bukannya satu cara mencari keseronokan dengan cara yang amat bebas sehingga tidak terkawal dan tidak terikat dengan batas-batas perundangan dan nilai keagamaan.Dalam Islam, konsep hiburan ialah untuk mencari kesejahteraan, ketenangan dan kepuasan, terlepas dari perasaan bersalah, ketegangan dan keresahan. Ia dapat dilakukan di waktu lapang, secara individu, bersama keluarga atau kawan-kawan, bahkan ketika beribadah seperti seni taranum membaca al-Quran, gubahan sajak dan syair yang membesarkan Allah dan sebagainya.Konsep berhibur dengan tujuan untuk kesejahteraan, menenangkan fikiran dan kerehatan tubuh badan ini dapat dilihat dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. kepada Abdullah bin Amr bin al-As , yang bermaksud: "Wahai Abdullah bin Amr, "Sesungguhnya ke atas kamu hak untuk Allah s.w.t., dan ke atas kamu hak untuk tubuh kamu, dan ke atas kamu hak untuk keluarga kamu. Maka berilah kepada yang miliki hak tersebut." Begitu juga sejarah Islam telah menceritakan bagaimana gendang telah digunakan untuk menaikkan semangat pahlawan-pahlawan Islam yang berada di medan peperangan. Imam al-Ghazali berpendapat bahawa mendengar nyanyian ada yang harus dan ada yang sunat serta ada pula yang haram. Sementara Sheikh Mahmud Shaltut, bekas Sheikh al-Azhar pula berpendapat bahawa mendengar suara indah dan merdu sama ada daripada binatang, manusia atau apa-apa alat atau ada kecenderungan untuk mempelajari sesuatu daripadanya adalah merupakan keinginan untuk memenuhi tuntutan nalurinya. Selama perkara itu tidak melalaikannya daripada kewajipan agama, bersesuaian dengan nilai akhlak dan bersesuaian pula dengan kedudukannya, maka ia diharuskan. Selain itu, Islam juga telah meletakkan garis panduan asas yang perlu dipatuhi bagi memastikan sebarang bentuk hiburan yang ingin diketengahkan ke dalam masyarakat tidak terbabas dari landasan syariat. Antaranya ialah niat yang betul, tiada unsur-unsur yang bercanggah dengan akidah dan syariat Islam, tidak meninggal dan melalaikan kewajiban yang difardhukan oleh Allah s.w.t., sentiasa menjaga adab-adab pergaulan, tiada unsur perjudian (pertaruhan) dan tidak berlaku pembaziran. Juga tujuannya hendaklah betul, seperti untuk kesihatan, ketenangan dan kepuasan, jalan untuk taqarub dan mencapai keredaaan Allah s.w.t., serta dapat menjalin hubungan sesama manusia. Jelas kepada kita bahawa tujuan berhibur dalam Islam ialah untuk melahirkan insan yang sihat jasmani dan rohaninya. Insan yang sihat bukanlah yang hanya terhindar dari sebarang penyakit, tetapi juga terhindar dari permasalahan perasaan, isu-isu rumahtangga, kekeluargaan, tempat kerja dan sebagainya. Malah dalam hubungan kemasyarakatan yang lebih luas, insan yang sihat itu ialah yang dapat memelihara diri dan mampu berada dalam keadaan aman dan damai dalam persekitaran masyarakat, ekonomi dan politik, tanpa perbezaan bangsa dan sebagainya. Kesihatan jasmani dan rohani serta kesejahteraan masyarakat merupakan sesuatu yang bersepadu dan tidak dapat dipisah-pisahkan. Insan yang sihat badan, roh dan jiwanya berserta yang sihat pergaulannya sahaja yang merupakan insan yang seimbang, mantap dan produktif. Usaha manusia untuk mencari kebahagiaan di dunia dan di akhirat ialah dengan menguasai ketenangan jiwa, kesihatan tubuh badan dan menghindari kekusutan fikiran. Inilah yang ingin dicapai menerusi konsep hiburan dalam Islam.Jasmani yang sihat akan menjamin kecerdasan otak dan minda, ketenangan dan kematangan perasaan; dan dengan itu terhindarlah segala tekanan dan masalah jiwa dan sebagainya. Kesihatan jasmani dan rohani akan melahirkan akal dan jiwa yang kuat dan kukuh, berdaya saing, kreatif dan pantang menyerah dalam menghadapi pelbagai masalah kehidupan. Dengan itu juga maka masyarakat akan terselamat dari sebarang kegiatan yang memudaratkan, malah ia akan menjadi insan yang lebih berdisiplin, dan imannya menjadi semakin kuat dan mantap. Maka dengan itu, sewajarnya tidak menjadi kesalahan sekiranya hiburan masa kini ingin disemarakkan tetapi dibangunkan dalam bentuk dan acuan yang bersandarkan kepada garis panduan Islam kerana pastinya ianya memiliki unsur-unsur positif, terkawal, bersifat mendidik, dan sesuai serta selesa dengan budaya tempatan. Berdasarkan kepada fakta sejarah, bahan dan bidang untuk kesenian dalam Islam adalah luas dengan segala kebaikan dan kehalusan seninyaSesungguhnya masalah dan perdebatan inilah yang ingin dicari penyelesainya supaya ianya menjadi satu titik tolak ke arah yang lebih bermakna demi mendapatkan keredhaan Allah s..w.t. dalam konteks memenuhi naluri keinginan manusia menerusi hiburan yang terpimpin.
Pertamanya, mereka perlulah mempunyai kefahaman asas tentang syariat. Apabila melibatkan falsafah, makna-makna ke arah ketuhanan dan mengajak masyarakat ke arah kebaikan yang perlu ada dalam lagu. Muzik itu sifatnya neutral, penciptanya yang menentukan. Jika beliau itu orang beragama, berpengetahuan, ada empati dan simpati maka begitulah juga lagu ciptaannya. Sebab itu, dalam konsert penyanyi dangdut Indonesia, Rhoma Irama, beliau membawa lagu-lagu dakwah. Ramai juga yang memeluk Islam hasil dakwah begini. Kita perlu kepada bentuk dakwah begini yang mampu menembusi golongan remaja yang kurang minat ke masjid dan surau. Selalunya dakwah kita hanyalah di masjid dan surau di mana khalayaknya memang mahukan Islam. Soalnya, bagaimana bentuk dakwah kita kepada bangsa lain seperti orang asli, Inggeris, Cina dan lain-lain. Walhal kita sendiri mendakwa bahawa Islam. itu universal. Adakah kebimbangan tiada nilai komersial bagi lagu-lagu bercorak Islam atau nasyid menyebabkan tidak ramai menghasilkan lagu-lagu sedemikian.

RUMUSAN/ KESIMPULAN:
Islam adalah agama yang harmoni dan tidak menekan penganut-penganutnya. Hiburan di dalam islam adalah diharuskan selagi ianya tidak melanggar batasan syarak dan mempunyai unsur-unsur yang melalaikan manusia. Islam tak halang hiburan selagi syariat ditepati. Islam tidak memperlakukan manusia sebagai malaikat,tetapi sebagai makhluk yang mempunyai fitrahnyatersendiri. Hal ini kerana Islam adalah agama waqi'I iaitu tidak tenggelam dalam dunia khayal dan lamunan, tetapi berjalan bersama manusia di atas muka bumi dan alam nyata. Justeru itu, Islam tidak menghendaki kita menjadikan seluruh percakapan berupa zikir, diam kita bererti berfikir,pandangan kita hanya kepada al-Quran dan masa lapang kita dihabiskan sepenuhnya di masjid.
Islam meraikan fitrah manusia yang suka bergembira, seperti mereka dicipta menyukai makan dan minum. Begitu juga dalam hiburan. Islam tidak melarang umatnya mendapatkan hiburan selagi menepati syariat. Contohnya, nyanyian. Tidak salah juga menyertakannya dengan muzik yang tidak membangkitkan nafsu. Malah, dalam keadaan gembira, nyanyian diharuskan untuk menghiburkan hati dan berlandaskan landasan landasan yang halal, iaitu: Nyanyian itu hendaklah sesuatu yang tidak bertentangan dengan etika dan ajaran Islam.
Justeru itu, jika nyanyian itu penuh dengan puji-pujian terhadap sesuatu yang haram dan menggalakkan orang melakukannya, maka hukum menyanyi dan mendengarkan lagu itu adalah haram. Seni kata lagu itu tidak bercanggah dengan Islam, tetapi cara menyanyikannya boleh mengeluarkan lagu itu daripada lingkungan halal. Misalnya, lenggang gaya sengaja dilakukan yang boleh menimbulkan fitnah.Islam tidak suka kepada sikap berlebih-lebihan dalam semua perkara, hatta dalam persoalan ibadah sekali pun.Hal ini termasuk berlebih-lebihan dalam hiburan dan menghabiskan masa untuk berhibur. Benarlah kata seorang bijaksana, “Tidak pernah saya melihat suatu perbuatan yang berlebih-lebihan melainkan di sebalik itu ada suatu kewajipan yang terbuang.”Orang yang mendengar sesuatu nyanyian hendaklah jujur kepada dirinya sendiri. Dalam hal ini, jika nyanyian itu mencetuskan keinginan melakukan dosa, maka hendaklah dia menjauhinya dan menutup semua pintu yang boleh menghalakannya kepada keburukan.Ulama bersepakat bahawa nyanyian yang disertai dengan perbuatan haram seperti majlis yang menghidangkan minuman arak atau berlaku pergaulan tidak terkawal antara lelaki dan wanita yang bukan mahram adalah haram. Penyanyi dan pendengarnya diberi peringatan yang keras melalui sabda Rasulullah bermaksud: “Sungguh akan ada manusia daripada umatku yang minum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain. Kepala mereka dilalaikan dengan bunyi-bunyian dan nyanyian. Setiap ibu bapa, pendidik dan semua pihak hendaklah
memastikan anak-anak dihidangkan dengan nyanyian yang menepati syariat Islam.
Kecuaian melaksanakan tanggungjawab ini akan hanya membuka laluan untuk mereka terjebak dalam gejala yang tidak sihat.

RUJUKAN:
1. Hj Abdul Ghani Samsuddin, Ishak Hj Sulaiman, Engku Ibrahim Ismail,. 2001, Seni Dalam Islam, Interl Multimedia and Publication
2. http://www.speedfinger.org/html/
3. mhtml:file://E:\www_idesa_net_my-Berita.mht
4. Syekh Muhammad Yusuf Qardhawi Alih bahasa: H. Mu'ammal Hamidy, 1993 Halal dan Haram dalam Islam,PT. Bina Ilmu,
Post a Comment