Thursday, December 24, 2009

Silver sand Beach

Kali ni Nora, habiskan masa pergi Beach Silver Sand kat Jeddah ni, ni lepas hujan , kat Jeddah kalau hujan banjir , sebab tak de longkang ahak.... takung airlah jawabnya.
Private beach ni, kalau nak masuk kena bayar 100 riyal, hanya orang luar, bukan warganegara saudi di benarkan masuk. Untung kita, Kat Mesia tak kena bayar nak gi Pantai.........
jadi sehari lah menghabiskan masa kat pantai ni untuk memuaskan hati, mata dan sebagainya ...

walau bagaimana pun tempat ni cantik cuma terhad untuk berenang renang, kalau nak snokling, kena pergi pantai lagi satu. Itu, nanti dulu.. Tunggu!....
kalau rasa rasa nak main perahu layar sila sila ...
Apa yang paling menarik, Ketam bunga nie, kat Mesia mmg kita tak kan jumpa ketam bunga besar dan segar , gemuk macam nie. credit kat ketam bunga.
pemalu sungguh sampai tergolek golek , tunggu sikit punya lama nak ambik gambar ketam ni saja,sebab sensitif dengan bunyi, dan manusia macam aku ni............ but finally dapat jugak!!!!!..........

Thursday, December 10, 2009

Gadis dan Bunga




Gadis dan bunga ,
Si gadis cik adik manis tersenyum bila bunga menjadi luahan cinta,kalau dia tak suka tak de jiwa lah si dier tu,
alahai, senyum 72 jam, tidur pun senyum ......
gadis dan bunga, si gadis ibarat bunga...
yang cantik kembangnya, manis rupanya

gadis dan bunga,
kalaulah benar ibarat bunga di petik layu apa yang akan kekal?
layu si bunga sebelum berkembang
cam ne nak kira?

Si gadis manis di ibarat bunga kerana kecantikan si Bunga menjadi idaman
si gadis ibarat bunga kerana keayuan dan kesantunan, keindahan budinya.
yang tak kan hilang hingga ke akhir hayat.
jika layu sebelum berkembang, ada kesilapan harus diperbetulkan
kurek kendi si merah saga.yang cantik budi yang indah bahasa.
kalau bunga di jaga di sembur racun serangga,
dibaja dengan baik , pasti hasilnya bunga cantik kelopak tak carik.

Gadis dan bunga
kalau gadis tu jual bunga .....
tapi kalau cik abang yang jual bunga ?
ahak abang dan bunga ahak .....
"adik manis mari beli bunga ahak....."


Kalau tak de kerja kita pergi makan yer....



Merayau isi masa lapang , window shopping, makan dan makan adalah xtvt Nora di masa cuti cuti hujung minggu di saudi(Khamis dan Jumaat) kali ni destinasi Nora red sea Mall dengan kawan Nora Cik Rose.

Applebees makan makan dan makan...

Makan lagi makan..

bersama kawan kita Sean.............. hu makan sampai kenyang dan jalan jalan, bila dah penat
singgah lagi minum, oleh kerana penat menjamu mata dan perut tekak rasa haus pulak
singgah lagi minum habis 2 cawan jus dan teh

akhirnya ......

Wednesday, December 9, 2009

Soal Hati


Soal Hati, pernah kita terfikir soal hati, hati yang punya angkara, hati punya pasal dan semuanya soal hati,sedih hati , suka hati, luka hati, hati hati ,pedih hati jatuh hati, semua angkara hati.

Dari perspektif kehidupan seharian,
Ikut hati mati, (peribahasa) Saat bercinta kita sangat suka hati,berbunga bunga hati, bersinar sinar mata, senyum dengan wajah berseri seri, dan bila sedih, hati jugaklah punya pasal sebab kawan tu tak de hati + perut, soal hati, tahukah kita pentingnya punya hati.......... hati nurani yang baik ,hati yang ikhlas, hati jujur dan suci murni penurasan dua kali.
Dari sudut demensi perubatan , hati adalah organ penting yang mendetoxificasikan sebarang racun yan kita makan. bila hati rosak (liver cirrosis) ia adalah penghujung kehidupan maka berkumpulah racun dalam badan merosakkan setiap inci darah daging. hingga otak tak boleh berfikir dengan betul muka pucat kuning sebab tak mampu menangung banyaknya toksin dan berakhirnya sebuah kehidupan.
Jadi di simpulkan, teramat penting kita menjaga hati , sekeping hati yang baik menentukan kehidupan tuannya jadi baik dan masyarakatnya di segani, bangsanya di sanjungi, kerana sekeping hati yang rosak akan membunuh tuannya, dan meracuni bangsa dan meruntuhkan masyarakatnya segalanya kerana hati.

Oleh itu Kita kita kena jaga hati, berhati hati, jangan hasad dan dengki sesama kita, jangan busuk hati, jangan tak berhati + perut,hati hati lah kita dalam melalui kehidupan.

Tuesday, December 8, 2009

Malicycllin & Malaysia

huh rasa nak pergi lagi , jalan jalan dengan minum air jus yang manis dengan si manis nelly. dan setiap kali pergi berjalan jalan Mall tutup sebab. buka petang- petang jew, dan dengan tak malunya aku buat cam aku dah sewa untuk ku sorang......... melayan kegilaan ahak malicycllin..
buat cam rumah sendiri ahak , he he tak malu tul ... mall kat saudi buka petang jew.. so seharian kat sana malicycllin jew ar,... tengok pintu yang tutup jew ahak..............

bila balik Malaysia, percutian yang seminggu mana cukup nak jalan satu Klang nak ziarah kenkawan...
orang pertama yang mesti di ziarahi mestilah bestfriend, girlfriend ni maka habis sehari suntuk bersama die menghabiskan masa mengenyangkan mata dan perut yang makin gendut ........alor nak diet angan- angan......... tak pe boleh consider hek hek,
tengok kasut, opppppp beli kasut..........

Tuesday, October 6, 2009

SISHA OR SIESHA ?

Hujung minggu, kat Saudi kira hari Khamis ngn jumaat cam kat negara kita hari sabtu ngn ahad kan nora ngn kwn baik ni gilah kat tepi pantai corniche
pemandangan dari Movenpick.. |Bandar Cornice yang boleh dilihat dari tempat menjamu selera.



Tersenyum girang Zahidah bila akhirnya kami tiba di perkarangan Al Waada ,
Macam biasa bergambar untuk kenangan bersama dan catatan internet ku


ni lah siesha .. kawan ni kata die nak hisap siesha ni.. layan jew lah... hek hek.. cam kelakar lak .. kiri kanan sume orang mencandu.. tak retilah nak hisap he he.. rasa kat mesia nampak gak benda nie kan..

nora makan nie jew ...


Posted by Picasa

Monday, September 28, 2009

Kuih Raya dan Rendang Bujang Cik Nora




Masih lagi dalam mood raya. Nora semakin weng rindukan Si dier yang buat rasa nak menitis air mata bila teringat ah! buat jiwa makin kacau... dan ini Terapi minda Nora untuk melupakan kesunyian yang menghimpit... Kali ni Nora kongsikan bersama resepi nora untuk membuat biskut paling mudah best dan sedap di makan begitu saja.. Jeng jeng jeng ...

HONEY CORNFLAKES
Bahan bahannya:
-C0rnflakes 1 kotak (500gram)
-kacang tanah di kisar kasar atau bijan ke kismis suka hati(optional)
-1/2 cawan gula perang
-1/2 buku butter(mentega)
- 3 sudu madu
cara caranya:
cairkan mentega dgn gula perang dengan madu lebih senang kalau gunakan microwave , kalau tak de atas api pun boleh. pastu gaulkan dengan cornflakes kemudian susun dalam cake cup dan bakar dalam oven 10 minit jangan lama -lama nanti hangus....dan Tara!....
dah siap dan boleh di makan... kalau nak tabur coklat urai ke sebarang hiasan itu ikut suka hati.

oleh kerana rindu nak makan rendang tak de orang nak masak kan kenalah masak sendiri. em ni rendang bujang Cik Nora

bahan bahannya:

-ayam 500 gram
-1/2 cawan santan pekat

bahan kisar
- 2-3 ulas bawang merah
- 2-3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
-3 inchi halia
-3 inchi kunyit
-3 inchi lengkuas
-1/2 camca jintan manis
-1/2 camca ketumbar
-7 biji cili padi


cara caranya
mula mula kisar jew sume bahan untuk kisar , ayam boleh di goreng lebih dahulu kalau suka kalau tak rajin masukkan begitu saja pun boleh
panaskan minyak dan tumis bahan kisat tadi, masukkan ayam, gaulkan rata dan masukkan santan. tutup dan masak dengan api sederhana , kacau sekali sekala bagi jangan berkerak nanti hangus he he... masaklah sampai naik minyak. masukkan garam dan gula serta penambah perisa sesuka hati ... kalau nak bagi bau yang wangi boleh guna daun kunyit atau daun limau purut... sebagai final touch... senang jewkan ..



Saturday, September 26, 2009

Raya oh Raya Saya Suka Hari Hari Raya...

Mula mula Nora sangka hari raya akan hambar dan tidak bermaya...Namun ada berita yang buat hati kembali berbunga bunga riang kerana limpah kurnia dari yang Esa . Yg di pertuan Agong kita telah hadir di Jeddah untuk bersama sama menyambut hari raya dengan rakyat Di Jeddah...yang berlangsung di Hotel Hilton, Jeddah Maaflah Kalau gambar tak clear.. sebab Nora duduk paling hujung . maklumlah saya Pemalu...... hu hu hu.....
pemandangan sewaktu Nora sampai , tempat duduk masih kosong lagi , suasana aman damai dan gilang gemilang..


dan inilah kawan kawan yang berkesempatan untuk ikut bersama merayakan hari raya Goh dan Teoh . selain kak Lyn dan kak Ana.Ini pulak menu yang disajikan untuk kita , tapi walaubagaimana pun masakan malaysia juga yang paling sedap dan sedap di makan di Malaysia hu hu...
dan menjunjung kasih Tuanku kerana mengkurniakan biskut raya untuk patik yang memang rindu nak makan biskut raya ni he he he...
sebenarnya ada 4 kotak satu dah makan habis baru ingat nak ambik gambar hek hek......apa apajelah ,Selamat Hari raya buat semua ....

Selamat Hari Raya. dan salam Lebaran

Dekat dekat nak berhari raya Nora betul betul hilang semangat .. cam tak de mood jew (Jiwa Kacau) betul betul jiwa kacau........Huarhg! huk huk... sedihnya dalam hati nora bila malam hari raya Nora bertugas malam .. bila terima sms dan panggilan tepon dari kawan dan keluarga di Malaysia . bila kata kata syahdu di lafazkan ..rasa nak menitis air mata tapi ku tahan jua.... sebab tengah kerja..
sebab tengah bertugaskan tak dapatlah dengar sebarang takbir berkumandang dan hari raya sume tempat lenggang kat sini. tapi sebab kita ORANG MESIA tu yang penting semangat kemalaysiaan tu sentiasa hidup.. nak juga sambut raya... Balik bertugas tak tidur lama dah terus gi raya rumah kak Ana untuk makan satay.. peh ! memang sedap Kak Ana masak .. kredit untuk kak Ana.

Tuesday, September 8, 2009

Sesekali buka puasa kat Luar

sepanjang ramdhan ni, Nora isi dengan menjalani ibadah puasa dan terawih di Masjidil haram,
selebihnya Nora habiskan dengan berYM dengan keluarga, terutama Mak abah yang tersayang. Along Ajul yang rajin online, dan Aim yang selalu online ....


Baru semalam , Nora keluar berbuka puasa dengan kawan setelah lama memerapkan diri dalam apartment . sesekali keluar bersosial dengan Rosita dan Zahida,
hidangan kami malam itu steak yang sedap......... kat steak house.. layan....


em Steak yang berasap panas panas. hu hu nice. sila jamu mata kalau datang ke blog nora hu hu.....



wish Ixora ada untuk joint sekali berbuka puasa bersama Nora...... hek hek... leh let makan....

.

Ukhwatufilah