Sunday, May 24, 2009

Happy working


During lunch hour, my Arabian friends are very kind to bring so much of foods... it was my friends Honey, Amany, Najla, Mahmood and Dr, Ahmed.. Amany are serving us an egyption foods call "QISS" correct me if i'm wrong.. there is nut, dhal, mixed with pasta, cheese baked with meat and onion and garlic and pasta source. its delicious too...... Happy working then.

Jeddah City




let picture tell everything, coz it is hard to tell everything in jeddah this is the scenery of the beach in Jeddah.

Wednesday, May 20, 2009

F1

alah aku lambat update cian dah bertapuk dah dalam laptop aku nie.Event dah past lama dah cuma tak share dgn korang .bukan ape sangat pun hobby je.. aku minat sikit sikit je. tak leh tahanlah bising.... so far ini jew yang aku dapat snap.... safety car yg di gunakan masa f1 hari tu.. .. kereta nie biasanya akan jalan kat depan sekali.
aku dah lupa lah kereta nie siapa pandu.. pasal lama sangat duduk bertapuk dalam laptop ..

tapi nie yang buat aku sentiasa ingat .. litar sepang. walau dalam keadaan kereta aku bergerak. pasal aku sekarang dok kesunyian. baru ingat sume nie..

Monday, May 18, 2009

Rindunyer Pada Icu, HTAR


Kerja kat sini ok je aku rasa ... aku seronok dapat kembali berkerja cuma tak aggresive macam aku kat Icu lama ... fuh! icu Klang memang syok... memang kerja lintang pukang... procedure memang banyak... kes pun macam macam .. accident lah... ect lah sume pengalaman berharga tu memang tak de tolok bandingnyer.....
aku suka sibuk sibuk tu.. active resussitation,lah. cuma sedih bila pesakit aku mati . bila aku dah berusaha sunguh sungguh.. tapi aku sedar .. semua ni sementara...........
cuma aku kan nak cari pengalaman.. lebih di rantau orang... kenalah berkorban sikit.

Walau kat KFSRC aku ok... sunyi tak de kawan .. pedulilah... aku bantai je guna bahasa melayu kekadang... e.g u know.. itu,, alah tu;lah .... kalau tak faham pun aku buat buat macam faham angguk2 je... yang penting gue senyum je...Khalass( selesai)

vocabulary aku tak luas lagi jadi kena berusaha lah... walau kerja 7 am to 7pm tak de pulak aku rasa penat sangat . esk nak pergi kedai buku beli kamus bhs arab lah ..


p/s: bila baca entry ixora,terasa macam dier demam je... sedih kawan tak de... kerja banyak...
my dear ixora: I do miss u too............


Sunday, May 17, 2009

Meronda ronda lagi di Amodiah

ok kolam renang ni ada kat depan apartment aku... macam nak mandi tapi mereka biasa mandi
malam2 je kat sini..



bilik gim ni untuk fitness... so lepas ni aku akan manfaatkan bilik ni.. sambil bersenambleh tengok tv gak...harap bila balik malaysia nanati perut ku tak roi lagi.. hu hu... takyah gi fitness first.


dan sementara aku bersenam aku hantar baju ku kat mesin basuh ni kerana ... aku dah dapat uniform baru dan dah tentu kena membasuh.. jadi aku membasuhlah yer............. dan dryer ade kat situ gak. 3o minute dah kering dah.. lepas bersenam baru ambik baju ....

Amodiah jeddah

air pancut ni ada kat kawasan nie untuk jalan jalan petang petang, nak jalan tengah hari nanti cair
nie bunga yang ada hidup kat sini namanya aku kurang pasti sepecis apa pun tak berapa sure mungkin bunga kemboja kot....
tapi yang nie aku konfirm tau, bunga ixora.... cuaca panas tu yang bunga nie jadi bebelak sebab kekadang sampai 50 degree celcius... cair nanti

Saturday, May 16, 2009

amodiah Jeddah

Aku berjalan jalan lagi.. kali ni jalan kaki pasal bas tak de waktu nie.
lepas selesaikan semua dokumen kat hospital dan dah dapt hospital ID aku berjalan balik. rupa akumacam philiphino pasal mereka ingat aku Phliphino dan speak tagalog ngan aku cian ... aku tak faham .. aku pun suka hati cakap melayu ,, kuang kuang kuanglah jadinyer...

kawasan nie sekitar kawasan apartment aku

nie kedai kecil yang berhampiran





life in Jeddah

aku keluar bandar kecik ni... pergi supermaket



masa ni kul 3.45 pm mereka belum buka kedai lagi. kedai sume buka petang ..dah life style orang arab ni petang petang dier punya aktiviti.

ni baru cam arab celup.. tapi celuplah berapa kali pun.. rupa same je tak de beza rupa kampucia gak...

Monday, May 11, 2009

2 kayu yang susah

korang mesti tau kayu . kan kayu kayu , kayu memang kayu susah nak guna kayu ni bila nak makan.. hari nie aku makan kat oldtown ngan Ixora.. selalunya pelayan tu akan tanya. samada aku nak guna garpu dan sudu atau chopstick. aku yang memang tak reti guna chopstick mestilah akan pilih sudu dan garfu tu..well hari ni lain plak. die main letak je.. dan aku pun malas nak banyak songeh ..wa makan jelah.. tapi lambat nak habis terkial kial.. tercampak je banyak kali. yang aku ingat dulu masa aku belajar main gitar ngan pakcik aku dia memang suruh aku mahirkan jari guna chopstick dan main gitar kat tempat yag cahaya nya agak gelap dengan jari ikat ngan getah gelang.. pasalnya supaya jari jemari ku cepat dan pantas kenal knotkan ke ada baris baris dan 6 string tu... so macam tulah aku kena training.. dulu.. tapi sampai sekarang pun aku masih tak reti makan guna chopstik tapi aku retilah main gitar tu akhirnya.

Wednesday, May 6, 2009

Shock

I make this blog of my refleective journal . As today i learned about Shock What is shock define in medical.What is feature. what is the Aetiolgy of Shock? What to do?.....
as we knew the primarhy function of cardiovascular sysytem is to maintain the perfussion of organs and tisues with oxigenated blood to ensure adequate cardiac output.

Shock mean the cardiovascular system failure resulting inadequate tissues perfusion and cause hypotension.

symptom: Cold ,sweaty, grey, vasocanstricted, hypotention(low blood pressure) loss of consioudness. decrease body temperature, low urine output(realted to low cardiac perfusionand lead to renal shutdown) finally it can lead to multi organ failure . related to poor cardiac perfusion

What can Cause Shock?
Shock happend when the person is on hypovolemia due to dehydration. hemorrhage, accident and burn cases. and sepsis. Cardiogenic cause by myocardial infaction valve distruption and myocardioal rupture e.g VSD
shochalso happen when there is mechanical obstruction such as pulmonary embolism cardiac tamponnede, and tension pneumothorax.
shaock also happend when there is altered in systemic vascular resistan such as sepsis, anemia, anaphylaxis( allergic reaction)