Wednesday, December 9, 2009

Soal Hati


Soal Hati, pernah kita terfikir soal hati, hati yang punya angkara, hati punya pasal dan semuanya soal hati,sedih hati , suka hati, luka hati, hati hati ,pedih hati jatuh hati, semua angkara hati.

Dari perspektif kehidupan seharian,
Ikut hati mati, (peribahasa) Saat bercinta kita sangat suka hati,berbunga bunga hati, bersinar sinar mata, senyum dengan wajah berseri seri, dan bila sedih, hati jugaklah punya pasal sebab kawan tu tak de hati + perut, soal hati, tahukah kita pentingnya punya hati.......... hati nurani yang baik ,hati yang ikhlas, hati jujur dan suci murni penurasan dua kali.
Dari sudut demensi perubatan , hati adalah organ penting yang mendetoxificasikan sebarang racun yan kita makan. bila hati rosak (liver cirrosis) ia adalah penghujung kehidupan maka berkumpulah racun dalam badan merosakkan setiap inci darah daging. hingga otak tak boleh berfikir dengan betul muka pucat kuning sebab tak mampu menangung banyaknya toksin dan berakhirnya sebuah kehidupan.
Jadi di simpulkan, teramat penting kita menjaga hati , sekeping hati yang baik menentukan kehidupan tuannya jadi baik dan masyarakatnya di segani, bangsanya di sanjungi, kerana sekeping hati yang rosak akan membunuh tuannya, dan meracuni bangsa dan meruntuhkan masyarakatnya segalanya kerana hati.

Oleh itu Kita kita kena jaga hati, berhati hati, jangan hasad dan dengki sesama kita, jangan busuk hati, jangan tak berhati + perut,hati hati lah kita dalam melalui kehidupan.

Post a Comment