Monday, September 28, 2009

Kuih Raya dan Rendang Bujang Cik Nora




Masih lagi dalam mood raya. Nora semakin weng rindukan Si dier yang buat rasa nak menitis air mata bila teringat ah! buat jiwa makin kacau... dan ini Terapi minda Nora untuk melupakan kesunyian yang menghimpit... Kali ni Nora kongsikan bersama resepi nora untuk membuat biskut paling mudah best dan sedap di makan begitu saja.. Jeng jeng jeng ...

HONEY CORNFLAKES
Bahan bahannya:
-C0rnflakes 1 kotak (500gram)
-kacang tanah di kisar kasar atau bijan ke kismis suka hati(optional)
-1/2 cawan gula perang
-1/2 buku butter(mentega)
- 3 sudu madu
cara caranya:
cairkan mentega dgn gula perang dengan madu lebih senang kalau gunakan microwave , kalau tak de atas api pun boleh. pastu gaulkan dengan cornflakes kemudian susun dalam cake cup dan bakar dalam oven 10 minit jangan lama -lama nanti hangus....dan Tara!....
dah siap dan boleh di makan... kalau nak tabur coklat urai ke sebarang hiasan itu ikut suka hati.

oleh kerana rindu nak makan rendang tak de orang nak masak kan kenalah masak sendiri. em ni rendang bujang Cik Nora

bahan bahannya:

-ayam 500 gram
-1/2 cawan santan pekat

bahan kisar
- 2-3 ulas bawang merah
- 2-3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
-3 inchi halia
-3 inchi kunyit
-3 inchi lengkuas
-1/2 camca jintan manis
-1/2 camca ketumbar
-7 biji cili padi


cara caranya
mula mula kisar jew sume bahan untuk kisar , ayam boleh di goreng lebih dahulu kalau suka kalau tak rajin masukkan begitu saja pun boleh
panaskan minyak dan tumis bahan kisat tadi, masukkan ayam, gaulkan rata dan masukkan santan. tutup dan masak dengan api sederhana , kacau sekali sekala bagi jangan berkerak nanti hangus he he... masaklah sampai naik minyak. masukkan garam dan gula serta penambah perisa sesuka hati ... kalau nak bagi bau yang wangi boleh guna daun kunyit atau daun limau purut... sebagai final touch... senang jewkan ..