Wednesday, March 30, 2011

autonomi. atau maid. angel or devil.percutian

minggu yna meletihkan . aku rasa sangat penat. letih giler ar. kekadang aku ras hospital ni cam tempat long term care jew. tiap kali kerja malam ada jew RRT call code green lah penat penat penat
nurses week pon satu sebab yang meletihkan kena gi layan buat booth tu , gi sekolah meeting lah. em menyesal lak pergi datang pon hanya untuk dengar profession ni menerima tuduhan dan profession antara yang terbanyak undiannya menerima tuduhan bersalah aaaaarrrrrrrrrr.!. kekadang tu aku terfikir juga . cakap bunyi macam indah hakikatnya kerja ni tak ubah macam maid jew bukan ada autonomy. em !frustrated

aku kesian pon ada nak gelak badak pon ada aku kerja tengok makcik nie rambutnia dah kena perdajal dengan sapa tah, cam kena gam jew toncit dan gam . mula mula ingatkan styling gel ha ha ha rupa rupanya kena gam . hu hu hu. aku tak tau nak cakap macam mana macam rambut bob ,marley pon ada. anak dia sikit punya marah . em klau aku pon aku rasa ralat gak kalau orang buat mak aku macam tu kan . itu tak bertanggung jawab tu . em ! sapa lah devil yang banut macam tu. kan buat tercalar image nurse saja. dah buat rambut dia tegak macam pokok kelapa tsunami pon tak boleh tumbangkannya., :) mungkin!
puas dok selidik. kajian mendapati makcik dah lama tak cuci rambut. dah macam org sakit mental rambut pon dah kusut bukan sikit sikit . em nasib lah makche.

percutian dah konfirm cuma bad delaykan untuk ke spain sebab alasan visa dia tak past lagi em minta aku sambungkan cuti ke 19 hb april . masalah roster boss dah keluarkan . dah nak cari orang gantikna aku kerja malam tu yang susah sikit. akhirnya dapat juga che cari hu hu hu...

cuti kerja malam badan aku panas. hidung berair. em macam nak demam rasanya. aku betul betul rasa tak sihat.em letih sangat kot. rjumah aku macam kapal pecah tak terkemas . kucing aku mengurus. makan pon sama tak lalu macam aku. aku nak mandi letih giler . lah hari nie.

Monday, March 21, 2011

Kanan ke kiri, lutut ke siku?

Ah malasnya nak bangun pagi. nak kerja pagi ni. Malas pun ken kerja juga perut kena isi kan ini namanya bekerja nak isi perut kan nak hidup mesti kena kerja nak tampung periuk nasi kenalah kerja huar.! ambik bas lewat ha ha ha !.. selesai solat subuh aku bersiap ke sekolah eh bukan tempat kerja.
em awal pagi !:D setiba di ward em bagus dah tak de CVVHDF lagi bila tamat ni Wah macam ada improvement. em! jangkaan yang meleset.
wah memang ada improvement pakcik nie. oxigenation dah kurang em peep dah kurang asidsis lagi em kronik COPD.
sorry beb! Arterial line dah kong semalam! ar tp masih depent dengan inotrope lagi failed weaning. okay see how!
Paco2/Fio2: <200 : aku mengariskan masalah jew; inotrope tak leh nak weaning. arterial line kena insert , oxigenation improve slowly. blood sugar pon tak control tak de lak pulak nak bagi pakcik ni continous infusion cheh! overload lak! huh lambatnya para tabib nie. breathing above vent lak ! em kesian betul. ek tabib dah datang nie! aku pon mengatur bicara mengariskan permasalahan ku dengan pesakit aku ni. em he. sedation dah off withdrawal lak : ek tabib nie konfius lak line kat kanan , kiri lak di belek belek . MAaf encik tabib kanan sebelah sana .. ni kiri sana kanan... hu hu hu .. awal pagi konfius lak . ni buat aku nak gelak masa exam dulu pun kawan aku bengong macam tu biaslah kan exam > suruh balut siku kiri dia pi balut lutut kanan he he he :D kiri kanan siku ke lutut .

Sunday, March 13, 2011

Tuhan bagi dugaan untuk kita , kerana dia nak naikkan darjat kita.

Dalam hidup kita seharian  memang banyak masalah dan dugaan melanda. memang tak dapat di nafikan . kalau dalam sebuah keluarga adik beradik kita ipar duai  dan sebagainya  suami kita  semua  ada di sekeliling kita.   kita sanggup korbankan apa saja utuk membantu mereka . tapi sedihnya bila tiba giliran kita nak minta tolong sikit punya susah kena maki lagi,
Kita susah orang tak tahu, waktu kita dilanda masalah  kita usahakn sendiri apa pun cara kita ikhtiar untuk atasi masalah, kalau tak di pecahkan ruyung manakan dapat sagunya , kalau tak berusah mana nak dapt hasilnya. ingatlah Tuhan bagi dugaan untuk kita , kerana dia nak naikkan  darjat kita.Tuhan tak kan mengubah nasib seseorang jika dia tidak mengubahnya. dan janganlah kita menjadi orang yang meminta minta.Minta lah pada Tuhan yang Maha kaya. minta petunjuk  minta di bimbing, Tuhan dan berikan panduan jalan yang lurus yang membengkoknya kita juga .
Sediakan diri utuk hadapi dugaan Maha hebat. kerana bukan  kesukaran itu dugaan , kesenangan juga satu  dugaan  dalam apa juga waktu jangan lupa  itu dugaan menguji kita , adakah kita orang yang beringat  dan janganlah kita menjadi orang yang melampaui batas.