Saturday, December 22, 2012

Nyawa sebenarnya terlalu rapuh

Mata masih tak boleh nak pejam, pusing kiri pusing kanan, arrr restless sangat pulak macam kanak kanak ADHD   huhuhu.    Dalam hati berbisik kejap lagi  siang boleh lah sampai ke tempat kerja .

 Membelok di Petronas Seksyen 20 , tempat parking  kesukaaan ku di depan 7 eleven tu ,  huuu the best.  lambat lambat  aku   ambil beg kain berjalur biru   melangkah meningkan kereta  kecil ku . menuju  ke bangunan SMC yang tersergam menanti kehadiran aku.

hati aku berbisik, "masih ada lagi , Encik Zai, .. seingat aku dia pesakit yang baik . tapi serangan pernafasan acut yang di hadapinya buat dia tak lena  tidur tak lalu makan ,  ,  aku tahu , keadaan dia tak mengizinkan ,.  ahli keluarga  dah minta dia di hantar ke sungai buluh . tapi akhirnya dapat tempat di hospital tengku ampuan rahimah Klang.  tapi ahli keluarga masih enggan.

 setiba di ICU, hijau ku... eh: encik Zaini dah Tak de "Meninggal kah dia " bisik hati kecil ku... lalu mulut comel ku bertanya mana Encik Zai....: wan yang berada tak jauh dari aku menjawab bersahaja ,"dah Transfer Kak. ,ke mana ? tanya ku . Ke Klang , semalam , Kak Kay hantar  dengan Sam ..., kata Wan.

Wan  berkata lagi" ingat hari ni nak follow up lah macam mana keadaan dia, kelmarin oxigen dah turun kan sebelum transfer..mungkin hari ni  extubated kot" kata Wan .

Wan mencapai gagang telepon sambil jari jrmarinya mendail dan menelefon . Hello ! saya Wan boleh saya bercakap dengan Puan  Azim, Oh maaf ye Puan . kami ucapkan takziah  pada puan , harap Puan dapat bersabar dan redha dengan ketentuan Allah"  dan Wan menamatkan perbualan .  terkesima sebentar.
 Wan dengan wajah sedih  bersuara. Kak encik Zai  meninggal dunia  jam 11 pagi tadi..   aku cuma boleh mengucapkan takziah dan dalam hati ku sedekahkan Alfatihah..

Aku terdiam , dan terkebil kebil sekejap. otak ku berfikir. alangkah rapuhnya nyawa dan sesungguhnya ia pinjaman semata mata . dari Allah kita datang  Dia tuhan yang Maha Esa Kepada Dia jua Allah Yang Esa   sebaik baik tempat kembali.


Sunday, October 14, 2012

Awak degil! sekeras mana kedegilan awak.


Awak memang degil, 

Dari dulu awak tahu awak bukan  apa yang dia nak .

Awak memang degil

 Awak tak dengar nasihat orang

 Awak terlalu yakin dengan diri sendiri

 Awak memang degil

 Awak tolak sekeras kerasnya takdir

 Awak lawan dan tolak semuanya sebab awak  nak cuba juga

bila awak gagal awak sedih

Awak berdukacita  sampai mahu mati

Oh Awak fikirlah! kata hati membawa mati

awak yang nak ambil risiko

Awak yang berkeras sekeras batu tak mahu beranjak

Awak yang  pilih semua ini

 Sebab awak selalu percaya dalam hidup semua adalah pilihan

Nak berjaya atau gagal sendiri pilih!

sekarang awak gagal ,

 Apa langkah awak yang separuh mati itu 

Awak fikirlah !

Awak gagal !, pilihan awak  sekarang di hujani pelbagai dugaan 

tapi,

Awak  degil, 

kenapa tak gunakan kedegilan awak untuk terus berdiri dengan hati kering?





Thursday, July 26, 2012

Malang tu memang tak berbau



17 julai, malam tu terasa amat berat hati nak keluar tingggalkan rumah , dah lewat tengath malam sister ni


telepon aku, tapi masih tekadkan hati layan jewlah, pergi dan tengok keadaan tempat kerja , walau malam


sangat lewat mata masih tak nak pejam, setiba di htempat kerja pesakit hmm boleh tahan chronic dan


tenatnya, hopefully will survive.


18 julai, awal pagi, seronok bukan kepalang melompat lompat hati nak balik rumah, dalam kepala macam


macam dah terbayang, sarapan pagi yang mak buat , lepastu fikir lagi nak siapkan kertas kerja , nak


hantarkan kuih . nasi lemak beratur yang mereka kata sedap sangat pun aku tak layan kan , aku chow


terus, ambik kunci , kereta dengan penuh semangat nak balik rumah ni , tapi hati macam tak sedap je,


eish , apa yang tak kena nie,


setiap persimpangan roundabout aku lalui, aisk jalan lurus, hampir sampai ke simpang tiga bukit


komandul, tiba tiba pandangan matajadi gelap, crash! kepala ku terhantuk bahu terdempak, Ya Allah!,


sakitnya, dada ni,... pandangan gelap , ada lah brader ni okay dik , kereta accidentlah dik, okay ker! ,,


owh , okay aku jawab, mamai jew kot kepala ku ni, sampai kat HTAR , emergency screening done,


doctor tengok, em xray pon done kot mana tahu patah, well dia org refer aku kat mata coz mata aku



bengkak berdarah kepala bengkak gak haiyo!, tak jadi aku nak settle macam macam , sudah kemalangan ,



bahu masih sakit , tpi doctor refer mata yang berdarah darah , ni , anyway, mereka kata kata ada pre


syncope,


doctor mata decide nak jahit kelopak mata aku , alahai , sakitnya wahal 5 jahitan jew.



balik rumah , malam baru aku gerak buat report kemalangan dah tentu lah aku tak tahu apa dah jadi


sampai balai polis, budak yang tarik kereta kata, aku dah langgar 2 buah kereta myvi, mereka dah buat


report awal , so aku just added lah, saman dah tentu , haish, nasib baik panjang umur lagi . alhamdullilah




kereta aku alahai, nasib baik ko ada defence aku, nanti aku repair bagi Lu barang baru okay,



malang memang tak berbau so memang kena berhat hati di jalan raya


so macam nilah akibatnya