Sunday, January 19, 2014

Apa sebenarnya yang kita cari.

Sedar tak sedar kita telah melangkah ke tahun  2014,  kita telah tinggalkan tahun  lepas , dan semua saat yang berlalu kita simpan dalam kenangan  dan sejarah.  Kita lihat cermin wajah masih sama . masih sama  rupa , bentuknya , mungkin hadir sedikit kerut  sedikit kedut di mamah usia.Sedar atau tidak, umur meninggalkn kita pergi,  semua yang di tinggalkan tak kembali lagi. kita kutip kenangan bersama kenangan dan pengalaman mengisi ruang hidup dan kita belajar dari  kesilapan , sama ada kesilapan orang lain atau kesilapan sendiri,  perjalanan hidup  menyelusuri ruang waktu dan  lingkung masa mengajar kita erti kehidupan  apa sebenarnya yang kita cari . apa sebenarnya yang kita kejar dalam hidup ini.

Mungkin waktu sekolah dahulu, kita dia ajukan dengan persoalan apa cita cita anda?. tapi sebenarnya hidup yg hakiki adalah kembali  pada yang Esa, kekadang kita keliru, mengapa  jadi bergini. kenapa banyak sungguh halangan , mengapa kita  di ajukan dengan segala macam rencah hidup. dan kita  berfikir mencari jalan keluar merungkai permasalahan yang  hadapi.
Hati terkadang akan rasa terkilan dan hampa, hati terkadang kecewa dan bawa derita.  tapi telusurilah langkah hidup sebenarnya , Tuhan sedang mengajar kita erti hidup ini adalah untuk Nya. setiap masalah Allah berikan  ada sebabnya, supaya  kia kembali bertaut padaNya .  memetik nasihat seorang teman ku, "kita lihat diri, hubungan kita dengan manusia, hubungan kita dengan ibu bapa, hubungan kita dengan tuhan".

Kembali dan berdoalah padaNya dan pohonlah kemaafan pada  manusia yang kita zalimi. kita manusia yang bukan maksum. dengan  kekhilafan yang tak berpenghujung .